De POH-GGZ ondersteunt de huisarts bij het verlenen van zorg aan patiënten met psychische en/of psychosociale problemen. Bij een vermoeden van deze problemen kan de huisarts een beroep doen op de POH-GGZ. Tijdens een kennismakings-gesprek met de patiënt inventariseert de POH-GGZ samen met de patiënt de problemen die er spelen.
Enkele voorbeelden van klachten die kunnen spelen zijn: Somberheid, depressieve gevoelens, overbelasting/overspannenheid , burnout- klachten, angstklachten, lichamelijke klachten waar geen directe oorzaak voor te vinden is, problemen in de relatie, een scheiding, moeite met opvoeden van kinderen, verslavingsproblemen, rouwverwerking, eenzaamheidsgevoelens etc.
De POH-GGZ kijkt samen met u naar de achtergronden van uw psychische klachten. Wanneer in kaart gebracht is wat er precies aan de hand is, kunt u een advies krijgen over een passende behandeling of begeleiding. Een verwijzing kan dan bijvoorbeeld zijn naar het maatschappelijk werk of naar een psycholoog. Ook kan het zijn dat u een aantal gesprekken met de POH-GGZ voert om samen te kijken wat u nodig heeft om de problemen zelf weer het hoofd te kunnen bieden.
Het kan zijn dat u huisarts u verwijst naar de POH-GGZ, maar u kunt hier ook zelf om vragen. De kosten van deze zorg vallen onder het basispakket van de zorgverzekering, waar ook de huisartszorg is ondergebracht.
De POH-GGZ heeft een beroepsgeheim. Dat betekent dat zij niet met anderen praat over zaken die u vertelt. De POH-GGZ werkt in het dossier van de huisarts.